Cantitate plic: 0,3 g.
Numele popular al plantei este Lavandă, Levantă, Levențică, Livănțică.
Denumirea științifică este Lavandula officinalis, Lavandula vera, Lavandula agustifolia.
Este o specie exotică, tipică atât bazinului mediteranean din sudul Europei, în special în Franța și Spania, precum și Indiei, Ucrainei și insulelor Mării Egee. Se cultivă în regiuni cu temperaturi moderate.
Condiții de mediu pentru lavandă:
Levănțica este o plantă perenă care se adaptează la diverse condiții climatice, suportând temperatura minimă de 7ºC și maximă de 28ºC. Deci poate fi foarte sensibilă la îngheț iarna.
Levănțica crește cel mai bine la temperaturi în intervalul de 15–25°C.
În ceea ce privește terenurile de cultivare, levănțica se cultivă în România în zone protejate precum: în sudul țării, în vest (Arad, Oradea, Timișoara), în stațiuni maritime (Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Lacul Techirghiol).
Pe timpul iernii, în zonele cu temperaturi moderate de până la 20°C, plantele pot fi protejate prin acoperirea pământului sau prin utilizarea unor pături (cu paie, evantaie, frunze, rumeguș, scoarță de copac). Când vine primăvara și nu mai există riscul de îngheț (aprilie-mai), stratul de pâturi se elimină.
Lavanda – Levănțica are nevoie de pământuri alcaline, moderat fertile, bine drenate, cu materie organică și cu lumină solară; împreună, acestea oferă condiții optime pentru creșterea lor.
Este o specie cu rezistență moderată la secetă, soare și teren pietros; crește în sol nisipos, argilos, calcaros (carbonați) sau zgrunțuros.
Îngrijirea lavandei:
Lavanda înflorește în fiecare an și crește verde în condiții de lumină. Curățarea se face la începutul primăverii (aprilie-mai, după ce a trecut riscul de îngheț), înainte ca tulpinile să înceapă să îmbobocească.
Curățarea constă în:
Recolta de levănțică se face de la sfârșitul primăverii până la jumătatea verii, cam când 50% din flori sunt complet deschise. Se face în zile însorite, atunci când vremea este uscată, fără risc de precipitații și după ce roua a trecut.
Florile de levănțică se cosesc la 10 cm de la baza tulpinii și se taie sub ultimul nod.
Plantarea lavandei:
Levănțica este o plantă care poate fi cultivată atât în grădină, cât și într-un ghiveci de flori în interiorul casei. Această specie are proprietăți ornamentale și decorative datorită florilor sale frumoase, formei și aspectului frunzelor.
Semănatul se face în perioada de odihnă vegetativă a plantei, preferabil în toamnă (septembrie-octombrie). Trebuie să fie semănată la distanță 100-150 cm între rânduri și 30-70 cm între plante pe rând.