Cantitate plic: 0,5 g.
În amenajarea unei stâncării și a unei grădini alpine, materialele necesare pentru realizarea decorului sunt în primul rând piatra și desigur plantele de stâncării și coniferele pitice. Realizarea unui decor de stâncărie va crea un efect cu adevarat real, desprins parcă dintr-un peisaj montan.
Aranjamentele de stâncarie, pe langa frumusețea pe care o oferă decorului din grădină, nu necesită îngrijiri foarte dese și foarte detaliate.
Primul lucru în realizarea unei amenajări de stâncărie este locul și poziționarea dorită. Locurile ideale pentru realizarea stâncăriei sunt cele deschise și cu multă lumină, deoarece multe plante folosite pentru decorarea unui aranjament de stâncărie preferă locurile cu mult soare. Deci alegerea unui loc la umbră nu este indicată pentru acest tip de aranjament.
Mărimea decorului de stâncărie trebuie aleasă în funcție și de dimensiunea grădinii. Specialiștii în amenajările peisagistice de grădină nu recomandă a se depăși 10 metri pătrați pentru realizarea unui decor de stâncărie.
După ce s-au ales pietrele dorite de diferite dimensiuni, elementul principal care oferă viață și culoare aranjamentului de stâncărie sunt plantele. Fără prezența și frumusețea acestor plante, aranjamentul de stâncărie va arăta ca un morman banal de pietre.
Plantele de decor pentru utilizarea peisajului de stâncărie trebuie să fie cele naturale din regiunile alpine și nici într-un caz nu se vor folosi plante exotice. Plantele de stâncărie pentru realizarea unui peisaj cu adevarat real sunt plantele perene, pitice, târâtoare, conifere pitice și ierburi decorative. Datorită miilor de specii de plante potrivite mediului de viață alpin și stâncos, alegerea acestora este foarte ușoară.
Coniferele pitice sunt arborii perfecți pentru decorul stâncăriei. Coniferele au un rol deosebit de decorativ în aranjamentele de stâncărie. Ele sunt arbori veșnic verzi, astfel că în anotimpul de iarnă aranjamentul de stâncărie nu va rămâne gol și lipsit de importanță ca și atracție peisagistică. Prin plantarea diferitelor specii de conifere cu diferite forme și mărimi, peisajul de stâncărie va fi plin de viață și culoare chiar și iarna.
Aranjamentele de stâncărie vor scoate în evidență frumusețea plantelor pitice care poate dacă sunt plantate în alte regiuni din grădină vor fi acoperite de alte plante sau frumusețea acestora va fi pusă în umbră, din cauza plantelor mai mari și mai impunătoare.
Plantele perene cu flori oferă o paletă coloristică interesantă acestui tip de aranjament. Frumusețea florilor, a culorilor și a tufelor bogate și compacte se vor evidenția foarte bine dacă acestea sunt plantate în trepte.
Se pot face combinații de culori prin plantarea diferitelor soiuri de plante cu flori și cu ierburi decorative.