Cantitate plic: 0,4 g.
Crăițele înalte Tagetes erecta pot crește până la 50 cm înălțime.
Crăițele sunt flori de grădină cunoscute și sub numele de Ferfani, Ferfeni, Țigăncușe, Ochișele, Săscuțe sau Văzdoage. Sunt flori rezistente, de talie mică, ce pot fi amplasate ca borduri pe marginea straturilor sau pe lângă trotuare, în sol afânat.
Se cunosc un număr de cca. 52 de soiuri ce se diferențiază prin culoarea petalelor, forma și dimensiunea florilor, dezvoltarea plantei pe laterală.
Crăițele se înmulțesc prin semințe. Pentru obținerea unei înfloriri mai timpurii se pot produce mai întâi răsaduri, semănatul făcându-se în jardiniere sau lădițe în luna martie.
Răsadurile trebuie plantate imediat în spații însorite, la adâncimea de cca 20-25 cm, iar distanța dintre ele să fie de 25-30 cm pentru a se putea dezvolta și pentru a permite aerarea, împiedicând astfel făinarea, singura boală la care sunt sensibile.
Sunt flori puțin pretențioase, putând fi cultivate în toate zonele de la noi din țară și cărora le place soarele și umezeala, motiv pentru care după plantare trebuie udate abundent, ulterior doar când este nevoie.
Se plantează la începutul primăverii, în lunile aprilie și mai, iar toată vara până toamna târziu vor fi înflorite.
Rădăcina firoasă dezvoltă frunze puternic ramificate ce hrănesc și protejează florile cu petale groase, rezistente, cu colorit viu și parfum ușor înțepător. Ar fi bine ca solul să fie îngrășat cu gunoi de grajd anterior plantării, pentru a asigura necesarul de substanțe nutritive pe tot parcursul verii, până toamna când dă înghețul.
Crăițele sunt flori rezistente ce se dezvoltă în spații însorite sau parțial umbrite, dar au nevoie de umiditate în zilele caniculare sau în perioada de secetă.
Sunt flori care au o durată de viață de un an. După scuturarea florilor, se produc semințe ascunse în niște teci, iar dacă se smulge planta la sfârșitul toamnei, sfârșitul lui octombrie-începutul lui noiembrie, se scutură bine floarea pentru ca semințele să se împrăștie pe sol. Se aplică în acea zonă un strat subțire de pământ în care s-a adăugat mraniță de frunze sau gunoi de grajd mărunțit și în primăvară crăițele vor răsări singure.
Dacă nu, în anul următor se răsădește un alt rând de flori pentru a realiza un covor colorat pe toată durata verii și a toamnei. Pentru ca florile să fie din ce în ce mai mari și mai viguroase, se îndepărtează florile care s-au uscat, făcând loc altora.
Crăițele se pot cultiva în grădină, dar și în jardiniere sau ghivece. În vasele cu apă, crăițele tăiate vor rezista foarte mult timp dacă sunt amplasate în zone luminoase.